Tükröm, tükröm, mondd meg nékem…

Tükröm, tükröm

A visszajelzések fontosak. Egy pozitív vélemény jó visszajelzése annak, hogy jó úton járunk, hogy valamit jól csinálunk, ha munkánkat dicsérik még motiváltabbá válhatunk. Ám kapjunk akár csak egy negatív véleményt/kritikát, ennek köszönhetően megkérdőjelezhetjük a munkánkat, önmagunkat, rosszabb esetben megbéníthat minket. Sokszor, már azelőtt a negatív véleményektől félünk, mielőtt valóban kapnánk bármilyen visszajelzést, és egyszerűen nem is teszünk semmit.

Mondj mindig olyan kritikát, amit magadnak is kívánnál!

Az nyilvánvaló, hogy nem nagyon lehet olyat csinálni, ami mindenkinek tetszik, csak a többségünk abban a kivételes helyzetben van, hogy főként pozitív visszajelzéseket kap, azokat is főleg személyesen. Sajnos a kritikákat a legtöbb esetben vagy a hátunk mögött, vagy “névtelenül” kapjuk, és halljuk vissza. Pedig ez talán a legrosszabb. Hiszen ilyenkor nem hogy visszajelzést nem tudsz adni, hanem legtöbbször ebből még tanulni sem tudsz.

Pedig nagyon fontos, ha valakinek valami problémája van velünk, a munkánkkal, hiszen fejlődni ezekből a segítő szándékkal megfogalmazott kritikákból lehet a legjobban. Csak sajnos az emberek többsége nem tudja jól megfogalmazni a kritikáit – talán nem akar megbántani vele? Illetve sokan nem tudják jól fogadni a kritikákat és támadásnak veszik azt.

A tökéletesség varázsa

Pedig “tökéletes” ember nincs (vagyis mindenkit lehet(ne) kritizálni…)! Mint ahogy nincs “tökéletes” család, “tökéletes” munkahely, csak a mi szemléletünk változtathatja azzá. Az, hogy mennyire hagyjuk, hogy a mindennapi problémáink/fájdalmaink/bosszúságaink maguk alá gyűrjenek. Biztos te is ismersz olyan embert, akinek irigylésre méltó számodra az élete. Egy “celeb”, egy üzletember, egy családanya…Mennyire látsz bele abba az életbe? Tudod, hogy ezek az emberek miken mentek keresztül, mire ide értek? Mennyit tanultak, dolgoztak ezért? Tudod, hogy ha este a sötét szobában milyen gondolatokkal tér nyugovóra? Valószínűleg nem, hacsak nem magadra gondolsz. Te egy képet irigyelsz, ami sokszor nem is biztos, hogy fedi a valóságot.

Lehet, hogy kicsit mi is ilyennek tűnünk? Hát, elhiheted, mi sem vagyunk tökéletesek…Nekünk is vannak nehézségeink, de azt gondoljuk, hogy nem azzal segítünk, ha ezekről panaszkodunk, hanem azzal, ha a motiváljuk és inspiráljuk a hozzánk fordulókat. Mi hiszünk a pozitív példák és az optimizmus erejében – és szerencsére egyre többen vagyunk így 🙂

Végül ha van 4 perced nézd meg ezt a videót. Ehhez nem fűznék már semmit…