Hamarosan itt a tavasz, kezdődnek az állásbörzék, (holnap még tart a HVG állásbörze) és ha szerencséd van: interjúra mész. Vagy vállalkozást indítasz, és az üzleti tárgyalásokon kell a legjobb formádat mutatni. Ilyenkor gyakran hangzik el az a jól ismert mondat, miszerint: nincs egy göncöm se, amit felvehetnék…pláne, ha évekig otthon voltál, és anyukaként a praktikus, babakocsi cipeléshez és játszóterezéshez alkalmas ruhadarabokat részesítetted előnyben.

Mit vegyünk fel, hogy profi szakembernek tűnjünk, de mégse mutassuk magunkat teljesen másnak, mint amilyenek valójában vagyunk?

1. Ami nagyon fontos, hogy ha interjúzol az adott munkahelyhez, munkához öltözz! Ha ezt nem tudod, akkor legyél inkább túlöltözött, mint alulöltözött, de ha sose jársz szoknyában, vagy magassarkúban, csak az interjú kedvéért ne vedd fel, hiszen ha csak feszengnél benne, többet árt, mint használ!

2. A fő, hogy légy ápolt, igényes és visszafogott. Jó tudni, hogy egy 2000 felvételiztető részvételével készült tavalyi angol felmérés szerint, ha egy interjún egy nőn feszülős felső van, kevésbé tartják profinak…valószínűleg nincs ez másként egy üzleti tárgyaláson sem…persze ez megint egy olyan kérdés, amivel azért a férfiaknak nem kell ennyit foglalkozni.

3. Az alábbiakból bátran lehet gazdálkodni:

– elegáns térdig érő szoknya, elegáns nadrág, kosztümnadrág, egyrészes ruha (esetleg egy sötétebb farmer, ha lazább helyre felvételizel és nagyon nem bírod az elegáns nadrágokat),

– garbó, elegáns ing, blézer, kosztümkabát,

– a ruhához színben passzoló zárt orrú cipő,

– visszafogott kiegészítők.

4. Válassz színben egymáshoz passzoló ruhákat, kiegészítőket, kerüld a túl harsány színeket, mintákat. Némely szín, minta lehet, hogy pont ellentétes érzést vált ki a felvételiztetőből, mint amit szeretnél.

5. Amit mindenképpen felejts el: mély dekoltázs, miniszoknya, túl sok ékszer, bőrcuccok, sportcipő, túl erős smink, túl erős illat.

6. A tuti összeállítás: sötét (fekete, barna, szürke) nadrág, egyszínű, világos hosszú újjú ing, zárt orrú cipő, esetleg egy blézer.