Dobd be magadA februári Család és Hivatás Klubban Sheryl Sandberg: Nők több szerepben című könyvének gondolatai alapján beszélgettünk a család és hivatás témaköréről.

Ennek apropóján szeretnénk megosztani egy korábbi írásunkat Sheryl Sandberg TED-es előadásáról:

A Facebook második embere (Facebook COO) Sheryl Sandberg: “Túl kevés nő van a vezetőink között” című előadásában arra irányítja a figyelmet, hogy nagyon kevés a nő a vezető pozíciókban, és ez világszerte így van.

– Nők a parlamentekben: 13%
– Nők a versenyszféra vezető pozícióiban: 15-16%
– Nők a non-profit szektor vezető pozícióiban: 20%

Teszi ezt úgy, hogy egy piacvezető cégnél van vezető pozícióban. Tőle elég hiteles ez a téma, hiszen ő nem azért panaszkodik, hogy ő nem jut el a vezető pozícióba, hiszen ő ezt elérte (sőt a Forbes 2011 augusztusában publikált listája szerint a világ ötödik legbefolyásosabb nője), hanem azt a problémakört kutatja, hogy úgy általában miért nem sikerül ez a nőknek.

Érdemes megnézni és meghallgatni az előadását (Sheryl Sandberg at TED). Nem kell megijedni attól, hogy angol nyelvű, a videó alatt be lehet állítani, hogy milyen nyelvű felirattal szeretnéd nézni, és szerencsére ezek között a magyar is elérhető.

Három tanácsot ad:

– “Ülj az asztalhoz!”
– “A társad legyen valódi társ!”
– “Ne szállj ki, mielőtt kiszállnál!”

Hogy ezek alatt pontosan mit is ért, az a videóból kiderül.

A család és a hivatás összeegyeztetése egyáltalán nem egyszerű feladat, és sokszor éppen ez a tényező áll a nők karrierjének (vagy ha jobba tetszik: felfelé ívelő szakmai életpályájának) útjába.

A rossz hír:  hogy még a világ ötödik legbefolyásosabb nője szerint sincs erre egységesen alkalmazható recept (saját bevallása szerint ő is megküzd ezzel a dologgal).

A jó hír azonban az, hogy van lehetőség arra, hogy ezzel a témával foglalkozzunk, hogy másokat meghallgassunk és tanuljunk. Szóval ha Téged is érdekel illetve foglalkoztat ez a téma, ha Te is szívesen hallanál arról, hogy erre a kérdésre milyen megoldásokat és válaszokat tud javasolni Sheryl Sandberg, akkor szeretettel várunk az egyik következő Család és Hivatás Klubba, amely alkalmával folytatjuk majd a februári beszélgetést.